angolfrancianyelvtanarzuglo3

Angol és Francia Nyelvtanulás Zuglóban

Távoktatás messengeren vagy Skype-on!
2019 óta bevált online tanórák!

angolfrancianyelvtanarzuglo2

Személyes vélemények, tapasztalatok a nyelvvizsgákról

BME
Én a BME nyelvvizsgát tettem le kb. másfél éve. Igaziból azért választottam, mert úgy tudom, ez az egyetlen nyelvvizsga, ahol egyedül megy be a vizsgázó szóbelizni. A vizsgáztatók kedvesek voltak, nem kellett sokat várni. Azt később tudtam meg, hogy van olyan nyelvvizsga, ahol a téma kihúzása után kap egy kis felkészülési időt az ember. Itt ilyenről szó sincs, de ezt nem mondanám hátránynak. Az írásbeli köztudottan a nyelvtanra megy rá, ezt szerintem nem csak középszinten kérik számon. Annak érdemes választania ezt a vizsgát, akinek jól megy a fordítás, hiszen itt nem lehet választani, hogy legyen-e benne az is. A szövegértés része sem túl egyszerű, de a gyakorlókönyvekhez igazodik minden feladat. A legtöbb feladathoz szótár használata is megengedett, de erre könnyű ráfaragni is. Hiszen nemcsak a gyors szótárazást ajánlott a vizsga előtt elsajátítani, hanem kiválasztani a legszükségesebb szavakat, és csak azokat kinézni, mert végtelenségig nincs idő azért. Számomra az egyetlen nagy csalódás a vizsgán a listening rész volt, mert ez sokkal nehezebb volt mint a gyakorló anyagban. Összesítve átmentem a nyelvvizsgán, de ha most mennék, inkább az Eurot választanám. (Vermes Dóra, 17 éves)

BGF Business English
"Célirányosan választottam a BGF üzleti nyelvvizsgáját: mind
felépítésében mind pedig szakmaiságában ezt a vizsgatípust éreztem
leginkább hozzám közel állónak. A szóbeli feladatai maximálisan az
üzleti életből vett szituációkon alapultak, a vizsgáztatók korrektek,
de ugyanakkor kedvesek voltak velem. A témák kidolgozására jutott
elegendő idő, és az önálló beszédprodukciós résznél két téma közül én
választhattam ki a nekem leginkább tetszőt. Oldott volt a hangulat,
úgy éreztem a végén, hogy jót beszélgettünk.
Az írásbelinél én a nyelvtani teszttől tartottam a legjobban, de ez a
félelmem alaptalannak bizonyult, ugyanis hála az alapos felkészítésnek
jól vettem ezt az akadályt. Számomra viszont meglepően nehéz volt a
szövegértés (mind írásban mind pedig a magnós). Hosszú, bonyolult
szövegeket kaptam, és sajnos a magnónál rá kellett jönnöm, hogy egy
csomó mindent egyszerűen nem hallottam ki a szövegből. Ettől
függetlenül én ajánlom ezt a vizsgát, és főként annak, aki a valós
üzleti életben használatos szakkifejezéseket, nyelvi fordulatokat
szeretné biztos tudásszinten elsajátítani, és erről hiteles igazolást
kapni." (Móricz Noémi, 31 éves)


EURO
Több embertől is kértem tanácsot, hogy melyik nyelvvizsgát válasszam, több barátomtól is, akik már leraktak különböző nyelvvizsgákat. Végül átnéztem több nyelvvizsga követelményeit és feladatsorait és végül az Euró mellett döntöttem, hiszen azt tartottam legkönnyebben teljesíthetőnek, valamint tájékozódtam róla, hogy ezt külföldön is elfogadják. Az írásbelin könnyű, típusfeladatok vannak, amikre könnyű felkészülni. A szóbeli sokkal könnyebb volt, mint, amire vártam. Nem tételek voltak, mint sok más nyelvvizsgán, hanem először magamról kérdeztek (pl. hogy hol voltam utoljára külföldön), aztán egy képes történethez kaptunk egy képregényszerű lapot,s kaptunk rá sok időt felkészülni. Tapasztalatom szerint ezen a nyelvvizsgán az volt a fontos, hogy megfelelő nyelvtant használjunk, széleskörű szókinccsel. Én így tettem, míg a másik lány aki bent volt velem ő folyamatosan beszélt, de alapszintű nyelvtannal, sok-sok hibával és én azt hittem rosszul sikerült, de végül 80%-os lett a szóbelim. Nem kell izgulni, a vizsgáztatók kedvesek voltak, nem javítanak ki. (Forrai Virág, 17 éves)
'Először kicsit megijedtem a nyelvvizsga hallatára. Nehéznek és szinte teljesíthetetlennek gondoltam. Aztán elkezdtem nézegetni egy Euro feladatsort és minél több feladatot megcsináltam belőle, annál könnyebbnek éreztem. Az egész szisztéma ahogy fel van építve elég logikus, illetve a szóbelire és könnyen fel lehetne készülni. Igazából ez a legjobb benne, hogy tudod, hogy mire számíthatsz és tényleg nem térnek az 'igazi' feladatok a gyakorlófüzetekben megadottaktól! Végül magabiztosan mentem a vizsgára és szerencsére le is raktam. Most németből készülök a nyelvvizsgára és most is az Euro nyelvvizsgát fogom választani.' (Nagy Renáta, 17 éves)

TELC:
Én egyik barátom javaslatára választottam a TELC nyelvvizsgát és nem bántam meg. Az tetszett benne a legjobban, hogy nem kellett megtanulnom minden kis nyelvtani szabályt hanem életszerű példákat kellett megoldanunk, és szerintem ez a legfontosabb a nyelvtanulásban, hogy használni tudjuk.
A vizsga egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. Az írásbelin különböző készségeinket mérték fel. Szövegértés, nyelvtan, magnóhallgatás és levélírás. Nem találtam semelyiket sem túlságosan nehéznek. Szerintem a levélírás rész volt a legkönnyebb mert azt nagyon egyszerű begyakorolni. Baráti és hivatalos levelet kérdeznek, amiben csak a formulákat kell tudni. Ennél a résznél az a fontos hogy az összes megadott pontot szerepeltessük a levélben, mert erre nagyon figyelnek. Az írásbeli rész végén arra kell figyelni, hogy válaszainkat ne felejtsük el átvezetni a megoldás lapra. 
Ezután következett a szóbeli. Nekem nagyon tetszett a szóbeli kialakítása mert párban vizsgáztunk. Ez azt jelenti, hogy nem a vizsgabizottsággal kellett beszélgetnünk hanem egy vizsgázóval. Ezáltal szerintem sokkal oldottabb volt a hangulat. Ez azért is jó mert így tudtunk egymásnak segíteni ha valamelyikünk elakadt. Nagyon fontos, hogy a szóbelinél ne próbáld földbe döngölni a másikat a tudásoddal mert a vizsgabizottság sokkal jobban díjazza azt, ha segíteni próbálsz a másikon. Ezenkívül elég könnyedén meg tudod találni a partnered ha nem az elsők között vizsgázol. Nálunk névsor szerint ment. Én megtaláltam akivel vizsgáztam és meg tudtuk beszélni, hogy ki miben jó. A szóbeli vizsga első részét, ami az általános bemutatkozásról szól, mi kompletten átbeszéltük. Szerintem nagyon rendesen értékelték a vizsgáztatók. Mindenkinek sok sikert kívánok a nyelvvizsgához.
(Németh Gergely, 19 éves)

ORIGO
Szóval az Origó nyelvvizsga.....
'Azt gondolom, a legelső és talán legfontosabb feladata mindenkinek az,
hogy elhiggye azt a TÉNYT, hogy a Rigó utca NEM mumus. Azt gondolom,
hogy mindenféle híresztelés erről a nyelvvizsgáról erősen eltúlzott, s
lehet, hogy csak a konkurenciák terméke. Nekem van 10 évvel ezelőtti és
fél éves tapasztalatom is (alapfok ill. most a középfok), s bátran
kijelenthetem, hogy nem esznek embert, nem kekeckednek, sőt korrektek és
segítőkészek. Ugyanakkor az is tény, hogy az olyan tanuló, aki inkább
szóban 'lazább nyelvtannal' eladja magát, DE a helyes nyelvtant nem
képes megtanulni, az inkább menjen valamelyik divatos nyelviskolába.
Mindenképpen ajánlom megvenni az Origo által kiadott nyelvvizsga feladat
típusonként kialakított könyveket (a labort is!!!!), véleményem szerint
ezek a könyvek és a Kis Angol Nyelvtan (szerzők:Dohár-Verassztó) bőven
elég a középfokú nyelvvizsga sikeres elvégzéséhez. Persze azért tanulni
és gyakorolni is kell. Bár ha jól gondolom, azt más nyelvvizsgáknál sem
árt:))))
Nehéz volt az 50 teszt, de szerintem senkinek nem szabad ettől
elkeseredni, mert ha becsületesen gyakorolja az ember a többi feladat
típust, akkor ez nem lehet akadály. A többi nyelvvizsgánál is van
valamilyen formában teszt.(Andi, 33 éves)

Melyik angol nyelvvizsgát válaszd?

Tippek a szóbelihez

Személyes vélemények, tapasztalatok a nyelvvizsgákról

Referenciák

Főoldal

 

ANGOL ÉS FRANCIA NYELVTANÁR ZUGLÓBAN

Távoktatás messengeren vagy Skype-on!
2019 óta bevált online tanórák!

katalin.kertai@gmail.com

06 30 470 9958

 

www.angolelokeszito.sokoldal.hu